Era jeftinog streaminga je zavrsila: Netflix, Disney i HBO su nas doveli gdje smo i bili

Platforme za streaming videosadrzaja bile su godinama iznimno jeftine kako bi pridobile korisnike uz sebe, ali s pandemijom koronavirusa i jacanjem konkurentnosti na trzistu, situacija se bitno promijenila i slobodno mozemo reci – era jeftinog streaminga je zavrsila.

Svaka od trenutno najjacih platformi unazad godinu dana je minimalno jednom poskupjela, ukinuto je dijeljenje lozinki, odnosno, korisnickih racuna. Uz sve to, sve je rasirenije “guranje” reklama unutar platforme, sto je prije bilo nezamislivo.

Ali, istovremeno, sve je vise ekskluzivnog i originalnog sadrzaja, sto korisnike itekako moze motivirati da se okrenu nekome od mnogobrojnih koji se nude u ovoj sferi. Zato korisnik ove novije ere nije konstantno vjeran jednoj platformi nego “vreba” kad sto zanimljivo izade pa onda uzme mjesecnu pretplatu, pogleda sto ga zanima i tako iz mjeseca u mjesec.

U suprotnom, cijena svih platformi kombinirano bila bi identicna onoj kao da se uzima neka kabelska TV, koja je dolaskom streaminga prakticki propala. No, sad dobiva novi zivot jer nudi vise od serija, filmova, dokumentaraca… Nudi TV emisije, sport, glazbu i jos ponesto eksra u odnosu na streaming.

Stoga, moze se reci i da je streaming rat zavrsio. Lideri su se postavili gdje su zeljeli i zadovoljni su. To je pomalo i ironicno. Jer, nakon ulijevanja milijardi i milijardi dolara u izgradnju navodno revolucionarnih platformi za streaming i desetkovanja poslovnih modela koji su desetljecima nudili stabilnost industriji, ultimativni proizvod izgleda uzasno slicno onome cega su se tvrtke i potrosaci uopce pokusavali osloboditi.

Zato ne cudi nezadovoljstvo korisnika i spremnost zaokreta prema nekoj novoj revoluciji. Koja ce oznaciti kraj danasnjim platformama, koje su sve ucinjeno iskoristile da bi nas vratile tamo gdje smo bili prije deset ili 15 godina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button