LG postavio rekord prijenosom i primanjem 6G podataka na udaljenosti od 500 metara

Korejski LG pohvalio se uspjesnim bezicnim prijenosom i prijemom 6G terahertz (THz) podataka od 500 metara, sto je najveca udaljenost zabiljezena u bilo kojem 6G testu provedenom na otvorenom, urbanom podrucju.

U suradnji s LG U+, test je odrzan pocetkom rujna u LG Scienceparku u Magoku, u Seulu. Ujedno, ovaj rezultat pokazuje kontinuirano vodstvo LG-a u istrazivanju i razvoju 6G telekomunikacija. Kao partner u ovom testiranju sudjelovao je Fraunhofer, s ciljem razvoja osnovne opreme za 6G prijenos i prijem, ukljucujuci visekanalno pojacalo snage i prijemnik s niskim nivoom suma, sto je pomoglo u optimizaciji performansi i poboljsanju izlaza za vise od 50 posto.

Test je znacajan ne samo zato sto je LG povecao udaljenost bezicnog prijenosa i prijema na 500 metara, odnosno, standardnu udaljenost za bazne stanice velike snage u urbanim podrucjima, vec i zato sto je potvrdio upotrebljivost 6G u realnim komunikacijskim scenarijima, ukljucujuci terminale zgrada-zgrada, terminal zgrada-zemlja i terminal zemlja-zemlja.

Tvrtka je sada korak blize komercijalizaciji 6G THz komunikacija. Koje ce omoguciti znacajno povecanu brzinu prijenosa podataka, kao i ultranisku latenciju, prijenos podataka visoke pouzdanosti i kombinaciju komunikacija i umjetne inteligencije te komunikacija i senzora. Napredne mogucnosti 6G bit ce kljucne za nekoliko LG-evih “buducih” poslova, ukljucujuci rjesenja za autonomnu voznju i mobilnost, metaverzum, pametne domove i pametne tvornice.

Ocekuje se da ce rasprave o standardizaciji 6G mreze zapoceti oko 2025., a komercijalizacija je predvidena za 2029. A LG pritom zeli biti lider. Sto se moglo zakljuciti jos 2019., kad je LG zajedno s Korejskim naprednim institutom za znanost i tehnologiju (KAIST) uspostavio istrazivacki centar LG Electronics-KAIST 6G, prvi kooperativni istrazivacki centar ove vrste izmedu industrije i sveucilista u Koreji. Uz to, LG je sklopio partnerstva za istrazivanje i razvoj za razvoj 6G osnovne tehnologije s raznim institutima, ukljucujuci njemacki Fraunhofer Institut, Korejski istrazivacki institut za standarde i znanost (KRISS) i Keysight Technologies.

Povrh svega, LG je jedina korejska tvrtka koja je imenovana predsjednicom Next G Alliancea, grupe za bezicnu tehnologiju koju vodi Americko udruzenje telekomunikacijske industrije (ATIS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button