Nokia i Nomios Group utrostručili su kapacitet za GÉANT

Nokia, Nomios Grupa i GEANT objavili su da ce GEANT, suradnja europskih nacionalnih istrazivackih i obrazovnih mreza (NRENs), implementirati najmodernije IP/MPLS rjesenje iz Nokije kao dio 10-godisnjeg okvirnog sporazuma pod vodstvom od strane Nomiosa. Kao dio svog projekta GN5 IP/MPLS usmjeravanja i zamjene komutacije, GEANT ce biti prvi NREN u svijetu koji ce implementirati 800 Gigabit Ethernet (GE) sucelja za usmjeravanje, utrostrucivsi kapacitet i nadjacavsi svoju mrezu od 50.000 km uspostavljajuci otporan i siguran temelj za ekstremna suradnja i dijeljenje znanja medu medunarodnim savezom istrazivaca.

GEANT povezuje 40 NREN-ova u 40 europskih zemalja i povezuje 50 milijuna korisnika i institucija s vise od 100 dodatnih NREN-ova u svakoj regiji svijeta. Mreza okosnice IP visokih performansi bit ce temelj za globalnu koaliciju istrazivaca usmjerenih na revolucionarna istrazivanja u disciplinama kao sto su fizika visokih energija, biomedicina, radioastronomija i vremenski uvjeti koji utjecu na klimu. Tijekom proteklih pet godina GEANT mreza je dozivjela rast prometa od 30 posto svake godine i sada prenosi vise od 7 petabajta podataka dnevno. To je velikim dijelom posljedica sirenja instrumenata kao sto su teleskopi, senzori i detektori, koji prikupljaju vise podataka s vecom preciznoscu, osjetljivoscu i brzinom. Superracunala obraduju ogromne kolicine podataka, analizirajuci i potvrdujuci nalaze. S obzirom na visoku razinu suradnje izmedu srodnih institucija, ti se podaci moraju prenositi brzo, pouzdano, sigurno i ekonomicno.

Projekt zamjene infrastrukture za usmjeravanje i komutaciju GEANT GN5 IP/MPLS predstavlja stratesko partnerstvo izmedu Nomiosa i Nokie za izlazak na trziste, spajajuci Nomiosovo veliko iskustvo u dizajniranju i implementaciji robusnih mreznih rjesenja, u kombinaciji s Nokijinom strucnoscu u pruzanju vrhunskog IP-a mrezna tehnologija za najkriticnije svjetske mreze. Prema uvjetima ugovora, Nomios i Nokia ce preuzeti potpunu zamjenu i nadogradnju GEANT-ove postojece IP/MPLS infrastrukture za usmjeravanje i komutaciju, osiguravajuci poboljsanu skalabilnost, sigurnost i pouzdanost za GEANT-ove opsezne mrezne operacije. Dodatno, Nomios i Nokia ce pruziti sveobuhvatnu podrsku i usluge odrzavanja kako bi osigurali nesmetano povezivanje i glatke operacije za GEANT i njegovu ogromnu bazu korisnika.

IP/MPLS platforma servisnog usmjerivaca Nokia 7750, koja koristi vrhunski FP5 mrezni procesorski silicij razvijen u kuci, dizajnirana je za skaliranje u podrsci najzahtjevnijim radnim opterecenjima. FP5 cipset podrzava 800G prijenos, koji utrostrucuje kapacitet unutar postojeceg otiska i daje GEANT-u pristup vecoj propusnosti od bilo koje druge tehnologije usmjeravanja koja je danas dostupna. Sloj mrezne zastite integriran je izravno u cipset, osiguravajuci integritet istrazivackih podataka dok sigurnosne prijetnje – kao sto su DDoS napadi i povrede podataka – rastu u velicini i ozbiljnosti. Inovacije u potrosnji energije donose 75-postotno smanjenje potrosnje energije u usporedbi s prijasnjim skupovima cipova za usmjeravanje – dajuci GEANT-u priliku za rukovanje sve vecim kolicinama podataka uz pridrzavanje svojih ciljeva odrzivosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button