Njemacka uklanja svu mreznu opremu iza koje je Huawei

Njemacka uklanja svu mreznu opremu iza koje je Huawei

Njemacka je odlucna potpuno izbaciti iz telekomunikacijskih mreza Huawei, ZTE i sve ostale koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, bez obzira na troskove tog poteza. Znacajan je to preokret u politici najmocnije zemlje u Europskoj uniji.

Naime, njemacka savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser kritizirala je mrezne operatere sto nisu brze prekinuli svaku suradnju s onima koji se smatraju potencijalnom sigurnosnom prijetnjom, ukljucujuci Huawei i ZTE.

“Rizici su poznati vec jako dugo. Mislim da su pruzatelji usluga imali dovoljno vremena prilagoditi se”, smatra Faeser.

Bez obzira na troskove operaterima kao sto je Deutsche Telekom, sve komponente za koje se utvrdi da pokazuju sigurnosne probleme trebale bi biti iskljucene, politicki je stav.

“Mrezni operateri morat ce djelovati sto i rastaviti komponente koje ne zadovoljavaju sigurnosne kriterije”, napominje ministrica.

To pokazuje dramaticnu promjenu u stavu njemackih vlasti prema percipiranoj prijetnji koju predstavljaju tehnoloske tvrtke sa sjedistem u Kini. Prije samo cetiri godine, Njemacka je odbacila americke pritiske da iskljuci Huawei iz svojih telekomunikacijskih mreza, rekavsi da nema dokaza da ta tvrtka predstavlja bilo kakve sigurnosne probleme.

Nije slucajnost da je nova savezna vlada, koalicija socijaldemokrata lijevog centra, neoliberalnih slobodnih demokrata i zelenih, dosla na vlast krajem 2021., zamijenivsi bivsu kancelarku Angelu Merkel, koja je do tada bila na celu raznih koalicijskih vlada s pristupo “promjena kroz trgovinu” (njem. wandel durch handel).

Troskovi uklanjanja i zamjene u cijeloj zemlji bit ce znacajni. Huawei cini otprilike 60 posto njemacke 5G mrezne opreme. U Velikoj Britaniji, koja ima puno manji volumen Huaweijeve opreme, troskovi uklanjanja i zamjene svega procijenjeni su na oko pet milijardi eura.

Na stav njemackih politicara utjece i Europska komisija, koja radi pritisak na sve clanice Europske unije i trazi od njih da uklone svu opremu iza koje stoje Kinezi.

Huawei je uvijek snazno poricao da predstavlja bilo kakvu sigurnosnu prijetnju.

“Nasu opremu pomno nadziru vlade i relevantne sigurnosne agencije u skladu sa strogim standardima kiberneticke sigurnosti. Nikada nisu pruzeni nikakvi dokazi koji bi pokazali da Huaweijeva oprema predstavlja bilo kakvu prijetnju.”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *